Климатици Варна - Въпроси и отговори
5% отстъпка от цената на климатик до 31.08.2018 г. при закупуване на лизинг през TBI за 12, 18 или 24 месеца
Въпроси и отговори

НОВО! Актуални статии от областта на климатизацията, вентилацията и отоплителната техника в новия ни блог. Не го пропускайте!

Важни факти за климатиците

 1. Всички съвременни климатици с общо предназначение могат да работят в режим на отопление и в режим на охлаждане. Инверторните климатици са по-усъвършенствани системи с прецизен контрол, които работят с по-ниска консумация на електричество и отопляват при изключително ниски температури (-20градуса Целзии). Ако възнамерявате да ползвате целогодишо климатик си заслужава да се използва по-голямата им енергиина ефективност и да се реализира икономия или в случай, че във Вашия град температурите достигат до много високи или ниски стойности. В противен случай конвенционалният климатик е също толкова добър избор на климатик за Вас.
 2. До каква външна температура ще работи климатикът?
  За конвенционален тип: при производителите на ниския клас: - 2°С -5°С външна температура, - при производителите на средния клас: - 5°С - 10°С, - при производителите от високия клас : - 10°С - 15°С. За инверторния тип климатик тези стойности варират от -15°С -20°С високия и среден клас климатици.
 3. Добра толоизолация:
  Основно условие за ефективно отопление с климатик е помещението да е добре изолирано, да има поставена дограма, защото в противен случай се губи част от ефекта от спестената електроенергия. Колкото е по-студено навън, толкова по- големи са топлинните загуби на помещението - така при -20 вие ще имате нужда от двойно повече топлина, отколкото при 0 градуса.
 4. Често срещано заблуждение е, че сплит системата пренася въздух от улицата. В действителност сплит системата охлажда и отоплява наличния въздух от стаята, което съответно налага и задължително периодично проветряне на стаята.
 5. Монтаж, правилно и редовно обслужване на климатика:
  Ако нямате опит като монтажник, най-добре не се наемайте да поставяте сами климатика си, защото едно неправилно поставяне на климатика може да доведе до неговата малфункция. А едно от най- важните неща за отоплението с климатик е дали машината е обслужвана правилно и редовно. Фактори за това са от една страна самия монтаж на климатика: дали е дозирано точното количество фреон, спазени ли са изискванията на производителя за работата на климатика, дали тръбния път, който свързва външното тяло с вътрешното тяло (или вътрешните тела) е правилно поставен. Един съвет: Ако живеете на място, където има силен уличен трафик или промишлена дейност, почиствайте често филтрите на вътрешното тяло на вашия климатик, защото, ако самите филтри са зацапани, то това ще намали дебита на въздуха, който преминава през тялото на климатика, в резултат на което мощността също ще намалее, а в определени случай може да доведе до дефектиране на компресора. Понякога външното тяло също трябва да бъде почистено, но тази дейност е хубаво да се извърши от квалифициран техник, който обикновено проверява цялостно работата на климатика със съответните сервизни инструменти и уреди. Ако се наложи,той може да демонтира целия климатик и да направи профилактика в сервизна база.
 6. Мултисплит системите са системи с едно външно и няколко вътрешни тела. Едно от основните им предимства е това,че се пести място, защото не винаги фасадата на сградата позволява монтиране на няколко външни тела. Но е важно да се отбележи и, че поради сложността на монтажа, той е и по-скъп, отколкото при обикновените сплит системи
 7. Не бива с един климатик да се отопляват две помещения, защото има огромен риск да натоварите климатика си и да предизвикате повреда. Ето защо използвайте или отделна сплит-система система за всяко помещение или една мулти-сплит система.

Нагоре

Предимства на инверторния пред конвенционалния климатик

Принципът на работа на климатиците е възможността да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент, като по този начин пренасят енергия през стената на помещението в посоката в която желаем. Тази енергия се получава от разликата между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда. В това се състои работата на компресора. При конвенционалните климатици той работи с цялата си мощност до достигане на зададената температура в помещението. Поради тази причина конвенционалният климатик е много по-неикономичен. За разлика от него, инверторният климатик разполага с компресор с плавно, цифрово регулиране на мощността в зависимост от зададената температура. Инверторните сплит-системи автоматично регулират мощността си, те имат много по-качествен и контролиран начин на работа. Конвенционалните сплит-системи работят в режим включване и изключване. Икономичността на инвертора спрямо конвенционалния климатик е в диапазона от 25% до 70%. Друго голямо предимство на инверторния климатик е възможността му да отоплява при отрицателни външни температури до - 20 градуса Целзий, което за конвенционалния климатик е непостижимо.

Нагоре


Няколко думи за типовете климатици на Fujitsu General

Стенен тип: Най-разпространеният тип климатична инсталация с възможност за лесно интегриране в различни интериори. Новост са дизайнът на инверторните модели, плазменият филтър и "ALL DC" характеристика, включваща високи технологии като “DC fan motor”, V-PAM control”, “DC-scroll compressor”. Доказалите се вече климатични инсталации от енергиен клас “А” са с подобрени технически характеристики, обновен дизайн и традиционна за марката надеждност. Това ги прави и предпочитани за енергоспестяващо отопление през зимата.

Стенно - таванен тип: Стенно - таванният тип инсталации са запазена марка на FUJITSU GENERAL. Уникалният им дизайн позволява монтаж на стена в непосредствена близост до тавана. Цялата гама климатици се отличават с висока ефективност, понижени шумови характеристики и ниско ниво на вибрациите. Подходящи са за работа в режим на охлаждане и отопление на единични помещения с обем над 100 до 220 куб. м. Предимство е дълготрайният филтър и подвижната, лесна за измиване кондензна ваничка. Цветният дисплей позволява само с един поглед да се проследи в какъв експлоатационен режим е инсталацията.Гамата на таванно-стенните модели се обогати с още 3 инверторни модела с мощности 14000BTU/h 18000BTU/h и 24000BTU/h. Новата "ALL DC" характеристика включва всички най-нови технологии при инверторните модели като “DC fan motor”, V-PAM control”, “DC-scroll compressor” и характерният за гамата дизайн. Климатичните инсталации от този тип са с най-ниски шумови характеристики, уникален дизайн, самопочистващи се филтри и UV – лампа за стерилизация на въздуха.
Този тип климатични инсталации имат и най-високият коефициент на трансформация (COP) в режим на отопление в класа си.

Подово - таванен тип: Универсална сплит система, позволяваща както таванен, така и подов монтаж. Климатиците са подходящи за охлаждане и отопление на помещения с обем от 120 до 180 куб.м.Моделите се отличават с компактни размери и олекотена конструкция.
Предоставят възможност за вкарване на пресен въздух отвън.

Широк таванен тип: Климатичните системи от този тип позволяват монтаж – под тавана или частично вграден при окачени тавани.Предназначени са за охлаждане и отопление на помещения с обем от 212 до 400 куб.м. Удълженият тръбен път - до 50 метра между вътрешното и външното тяло, денивелация до 30 м. и дренажната помпа ги правят предпочитани от потребители и монтажни групи. Предоставят възможност за вкарване на пресен въздух отвън. Новост е инверторната гама.

Компактен касетъчен тип: Климатичните системи от този тип се отличават с компактен дизайн, лесен монтаж и поддръжка. Възможност за вкарване на пресен въздух и разпределение на отработения въздух чрез въздушни ръкави до две отдалечени решетки. Изключително подходящи са за монтаж в окачени тавани тип Армстронг (60 х 60). Предназначени са да работят в помещения с обем от 90 до 130 куб.м. Подходящи са за охлаждане и отопление на магазини, офиси, ресторанти, конферентни зали и др. Позволяват четирипътен въздушен поток и неговото пренасочване в съседно помещение. Новост в инверторната серия са моделите 12000BTU/h и 14000BTU/h и I-PAM управлението на цялата серия.

Касетъчен тип: Климатични системи, проектирани за монтаж в окачени тавани с минимална височина на кухия тавана – между 25 и 32 см. в зависимост от модела. Възможност за вкарване на пресен въздух и разпределение на отработения въздух чрез въздушни ръкави до две отдалечени решетки. Подходящи са за охлаждане и отопление на помещения с обем от 190 до 400 куб.м. Компактният им дизайн и конструкция, възможността за удължен тръбен път и денивелация ги определя като основни модели за климатизация на офиси, ресторанти, хотели, конферентни зали и други обществени сгради. Значителна част от моделите имат седмичен програматор с възможност за индивидуално програмиране на всеки ден от седмицата.Новост в инверторната серия e I-PAM управлението на цялата серия.

Канален тип: Климатични системи, предназначени за монтаж в окачени тавани, които изискват наличие или изграждане на допълнителна вентилационна система. Възможност за вкарване на пресен въздух.Подходящи са за охлаждане и отопление на офис помещения, заведения за обществено хранене, складове, конферентни зали, казина, кино салони, фитнес зали, банкови салони и др. Гамата предлага голямо разнообразие от мощности, добър напор и удобство за контрол.Новост е обогатяването на инверторната серия с мощности 12000BTU/h и 14000BTU/h и I-PAM управлението на цялата серия.

Нагоре


Как ни помагат пречиствателите за въздуха?

Многофункционалните пречистватели са удобни и икономични електрически уреди, които осигуряват свеж и здравословен въздух в дома или офиса. Те постигат високо качеството на въздуха в затворени помещения, където семейството или Вашия екип пребивават в интензивната част от денонощието. Пречиствателите се предлагат в много модификации и разновидности предназначени за различни по обем помещения и параметри на вградената пречистваща система.

Чрез иновативната си технология, те отстраняват от въздуха характерните битови алергени: прах, цветен прашец и др. При други моделите е активна допълнителната функция за неутрализиране на мухъл, плесен, бактерии, вируси, газове и неприятни миризми.

Многофункционалните пречистватели са с клинично доказана ефективност и положителен ефект за хора, страдащи от астма и други общи дихателни проблеми. Удължават съня и имат осезаем релаксиращ ефект. Те са разработени по енергоспестяваща технология и консумацията им не надвишава енергията, която използва една електрическа крушка със средна мощност.

За йонното пречистване на въздуха: Йонното пречистване на въздуха с прилагане на отрицателни йони е все още рядко прилагана иновативна технология. Научно доказан факт е, че високата концентрация на отрицателни йони има лечебен ефект. Йонният въздух съставлява 1 000 до 2 000 йона/см³ от въздуха извън населените места, като везните са силно наклонени в полза на отрицателните йони, особено тези в близост до естествени производители на йони - планини, водопади, вълноломи, вечно зелени гори. Тонизиращото усещане от вдишването след дъждовна буря е резултат от завишената концентрация на отрицателни йони. По същата причина хората се чувстват по-добре, вдишвайки въздух близо до тези естествени производители на йони. В градовете и в другите замърсени индустриални райони концентрацията на отрицателните йони рязко спада до критични стойности от няколкостотин частици на см³. Йоните се унищожават от пренасищането на приземния слой на атмосферата с въздушнопреносими замърсители.

Желаете ли да получите подарък - пречиствател за въздуха BAREN ?
Кликнете ТУК, за да научите повече.